دونر کباب که اغلب آن را به عنوان کباب ترکیهای نیز میشناسند، شاهکار آشپزی این کشور و چیزی فراتر از یک غذاهای خیابانی است. دونر در زبان ترکی به معنای چرخان یا چرخنده است نوعی غذای محبوب در کشور ترکیه است. این غذا علاوهبر رستورانهای ترکیه، در ایران و آلمان نیز طرفداران بسیاری پیدا کرده.
این غذای ساده و در عین حال غنی، پلی است میان سنت و مدرنیته که توانسته جای خود را در سفرههای جهانی باز کند و به انتخابی محبوب در هر گوشه از دنیا تبدیل شود. در ادامه مقاله قصد داریم شما را با محبوبترین کباب ترکیهای آشنا کرده و فاکتورهای اساسی برای انتخاب آن را بررسی کنیم.
دونر کباب: از اختراع اسکندر افندی تا محبوبیت جهانی
دونر کباب را میتوان یکی از اصلیترین نمادهای آشپزخانه و سفرههای ترک دانست؛ این کباب به واسطه تاریخچه طولانی و جذابی که دارد سالیان سال به عنوان محبوبترین غذای مردم ترکیه و به مرور زمان، مردم جهان تبدیل شده است. جالب است بدانید که پیشینه دونر کباب به دوران امپراتوری عثمانی برمیگردد.
این غذا در اصل به عنوان روشی برای طبخ گوشت روی شعلههای ملایم طراحی شده است.
تاریخچه مدرن این کباب جذاب را میتوان به قرن نوزدهم میلادی و شهر بورسا منسوب کرد. در قرن نوزدهم میلادی آشپزی به نام اسکندر افندی در شهر بورسا این روش پخت را ابداع کرد. قبل از آن، کباب معمولا به صورت افقی پخته میشد. چرخاندن عمودی گوشت سبب شد که تمامی قسمتها به صورت یکنواخت پخته و چربیهای اضافی به آرامی تخلیه شوند. از طرفی ترکیب انواع ادویهها با حفظ طعم اصلی گوشت، مهمترین دستاورد اسکندر افندی به شمار میآمد.
با گذر زمان و مهاجرت ترکها به اروپا، علیالخصوص آلمان، دونر کباب به یک غذای جهانی و محبوب تبدیل شد. در واقع میتوان گفت در نیمه دوم قرن بیستم، در آلمان، دونر به یکی از محبوبترین غذاهای خیابانی تبدیل شده و امروزه به عنوان نمادی از تلفیق فرهنگها شناخته میشود. عده زیادی بر این باورند که ساندویچ دونر که امروزه در ایران و سراسر جهان طرفداران بسیاری دارد، برای اولین بار در کشور آلمان رواج پیدا کرد.
به مرور زمان، دونر کباب با ایجاد تغییراتی جزئی برای انواع فرهنگ و ذائقههای محلی سازگار شد. یکی از جذابترین غذاها با پایه دونر کباب، در خاورمیانه به نام “شاورما” و در یونان باستان با نام “ژیروس” شناخته میشود. اما آنچه دونر را به غذایی خاص و اصیل تبدیل کرده، روش پخت سنتی و ترکیب فوالعاده آن با انواع ادویههای ترکیهای است.
این غذای ساده اما شگفتانگیز، اکنون نهتنها بخشی از فرهنگ غذایی ترکیه بلکه یک پدیده جهانی است که مرزهای جغرافیایی را درنوردیده است.
مواد اولیه تازه و خوشمزه برای تهیه یک دونر کباب بیهمتا
کیفیت یک دونر خوب، به مواد اولیه استفاده شده در آن بستگی دارد. برای اینکه بتوانید بهترین طعم دونر کباب ترکیه را بچشید حتما جایی را انتخاب کنید که از مواد اولیه تازه و باکیفیت استفاده میکند.
گوشت قرمز: برای تهیه دونر کباب اغلب از گوشت گوساله یا بره تازه استفاده میشود. تازگی گوشت سبب ایجاد طعم و بافت بهتری در غذا میشود. در بسیاری از رستورانها از گوشت مرغ نیز برای تهیه دونر مرغ استفاده میشود. این غذا در بین مردم ترکیه و ایرانیان طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است.
پیاز: برای طعمدهی و ایجاد بافت نرم در گوشت، پیاز تازه خرد شده به آن اضافه میشود.
گوجهفرنگی: در بسیاری از رستورانها برای افزودن طعم و تازگی به دونر، از گوجه فرنگی تازه و رسیده استفاده میکنند.
سیر: استفاده از سیر تازه خرد شده یا له شده برای طعمدهی بیشتر به گوشت یکی از رازهای منحصربفرد طعم خوب دونر کباب است.
ماست: جالب است بدانید که اغلب برای مرینیت کردن گوشت از ماست تازه استفاده میشود. وجود ماست باعث خوشمزگی، نرمتر و آبدارتر شدن گوشت میشود.
ادویهجات: یکی از اصلیترین مشخصههای غذاهای ترک، استفاده از انواع ادویههای خوش عطر و طعم در آنهاست. دونر کباب نیز در سایه ادویهجات تازه و باکیفیتی مانند نمک، فلفل سیاه، پاپریکا، زیره و دارچین طعم به طعم بینظیر خود دست پیدا میکند.
نان پیتا یا لواش: برای سرو دونر کباب ترکی اغلب از نان تازه و باکیفیت پیتا یا لواش استفاده میشود. این نان بافت نرمی داشته و لذت چشیدن طعم دونر را دوچندان میکند.
با استفاده از این مواد اولیه، دونر ترکی به یکی از محبوبترین غذاهای جهان تبدیل شده است. باتوجه به اینکه بسیاری از رستورانهای ایرانی نیز دونر را به منوهای خود افزودهاند، توصیه میکنیم برای چشیدن طعم اصیل این غذای ترک حتما رستورانهایی را انتخاب کنید که سرآشپزهای حرفهای آموزش دیده داشته و از مواد اولیه باکیفیت استفاده میکنند.
راز تهیه و سرو یک دونر کباب فوقالعاده در چیست؟
تهیه دونر کباب اصیل و بینقص ترکیهای نیازمند دانستن برخی نکات کاربردی و ترفندهاست. در ادامه به معرفی برخی از مهمترین رازها میپردازیم.
انتخاب گوشت باکیفیت
انتخاب و تهیه گوشت تازه و باکیفیت اولین قدم برای تهیه یک دونر کباب خوشمزه است. برای ایجاد طعم بهتر، اغلب سرآشپزها از گوشت گوساله یا بره مرغوب استفاده میکنند. البته ترکیب حرفهای گوشتهای مختلف نیز میتواند طعم بینظیری برای دونر ایجاد کند.
طعمدار کردن اصولی گوشت
برای ایجاد طعم خوب در غذاهای گوشتی، بهتر است از شیوه مرینیت یا طعمدار کردن گوشت غافل نشویم. گوشت تهیه شده را با ماست، سیر، پیاز، ادویههایی مانند نمک، فلفل سیاه، پاپریکا و زیره به مدت چند ساعت طعمدار میکنند. این شیوه سبب میشود که طعمها به گوشت نفوذ کرده و علاوهبر طعم دلپسند بافت نرمی نیز داشته باشد.
پخت یکنواخت گوشت
یکی از اصلیترین مشخصههای دونر کباب باکیفیت، پخت یکنواخت آن است. برای این کار گوشت به صورت عمودی روی سیخ چرخان قرار گرفته و به آرامی پخته میشود. استفاده از روش دونر کردن گوشت سبب میشود گوشت از بیرون ترد و از داخل نرم و آبدار باشد.
استفاده از ادویههای تازه
ادویههای تازه و با کیفیت، طعم بینظیری به دونر کباب اضافه میکنند. استفاده از ادویههای تازه مثل پاپریکا، زیره و دارچین میتواند به طعم غنیتری منجر شود.
استفاده از سسهای مناسب
سس ماست، سس تاهینی، سس قرمز تند و سایر سسهای مخصوص میتوانند طعم دونر کباب شما را تکمیل کنند. استفاده از سسهای تازه و خانگی همیشه جزو بهترین گزینهها هستند.
سخن آخر
در آخر برای چشیدن طعم اصیل و بینظیر غذاهای ترکی، علیالخصوص دونر کباب ترکی، توصیه میکنیم سری به رستوران بورسا کباب اوی بزنید. ما با بهرهگیری از سرآشپزهای حرفهای و مواد اولیه باکیفیت و همچین فضایی بینظیر، حال و هوای استانبول در قلب تهران زنده میکنیم.
برای رزرو میز و مشاهده منو وارد وبسایت ما شوید.