اسکندر کباب ترک را چهقدر میشناسید؟ بشقابی پر از برشهای نازک گوشت روی نان تازه پیتا را تصور کنید. سس گوجهفرنگی داغ و کره ذوب شده که هنگام سرو روی آن ریخته میشود در کنار ماست تازه و خنک با صدای دلچسب موسیقی ترکیهای مزهای از تاریخ و فرهنگ ترکیه را به شما هدیه میدهد. اسکندر کبابی که پیش روی شماست، چیزی فراتر از یک غذای ساده ترکیهای است؛ این غذا داستانی از هنر و آشپزی شهر بورسا را به شما بازگو میکند. برای کشف راز این طعم فراموشنشدنی آمادهاید؟
اسکندر کباب ترک چیست؟
اسکندر کباب (İskender Kebab) یکی از محبوبترین غذاهای ترکیه و علیالخصوص شهر بورسا است. این ترکیب منحصربهفرد از گوشت کبابی و سس خوشمزه بیشک یکی از بهترین طعمهایی است که هر شخص در طول زندگی باید تجربه کند. اسکندر کباب از نام اسکندر افندی در قرن نوزدهم در شهر بورسا برگرفته شده است.
در تهیه این غذا از گوشت گوساله یا بره، کره ذوب شده، ماست، سس گوجه فرنگی و نان پیتا استفاده شده است. جالب است بدانید که برای تهیه و سرو اسکندر کباب ابتدا گوشت را با ادویههای متنوعی مانند نمک، فلفل و زیره طعمدار کرده و سپس به صورت برشهای نازک به سیخ میکشند. گوشت طعمدار در سیخ عمودی به شکل دونر کباب روی آتش پخته میشود. نان پیتا یا ترکی را به صورت مکعبی بریده و در کره تفت میدهند.
برای تهیه سس گوجه فرنگی مخصوص نیز ابتدا گوجهفرنگیها را پوره کرده و با نمک، فلفل و کره میپزند تا سسی با غلظت بالا به دست آید. در انتها برای سرو این غذا نان پیتا را کف بشقاب قرار داده، گوشت را روی آن میچینند. پس از آن سس گوجه فرنگی را روی گوشت ریخته و در کنار بشقاب نیز ماست تازه قرار میدهند. هنگام سرو کره داغ آب شده را روی پرس اسکند کباب میریزند که عطر و طعم فوقالعادهای به آن اضافه میکند.
کباب سنتی ترکی با طعم غنی و ترکیب بینظیری از بافتهای مختلف، تجربهای جذاب از یک وعده غذایی را به ارمغان میآورد. نان ترد، گوشت نرم و سس خوشطعم گوجه فرنگی به همراه سردی ماست همگی دست به دست هم دادهاند تا این غذا را به یکی از خوراکیهای فراموشنشدنی برای علاقمندان به غذاهای گوشتی تبدیل کنند. توصیه ما این است برای تجربه بهتر، این غذا را به همراه دوغ محلی نوشجان کنید.
تاریخچه اسکندر کباب ترکیه
اسکندر اصل ترکی را نه به عنوان یک غذای محبوب ترکیهای که اغلب به روایتگری یک داستان جذاب از خلاقیت و مدرن شدن میشناسیم. داستان این غذا مربوط به قرن نوزدهم و شهر زیبای بورسا است. اسکندر افندی آشپز خلاق بورسا، تصمیم گرفت کبابهای مرسوم را به نوعی جدید بپزد.
در آن زمان کبابها به صورت سنتی و افقی پخته و سرو میشدند؛ اما اسکندر افندی با توجه به علاقه مردم به ایدههای جدید، روشی جدید برای پخت کباب ابداع کرد. این روش که به دونر کباب ترکیه معروف است، با پختن گوشت روی سیخهای عمودی شکل گرفت. آنها متوجه شدند که در پخت به روش جدید نه تنها گوشت به خوبی مغز پخت میشود، بلکه بافت و طعم آن نیز جذابیت فراوانی پیدا میکند.
اسکندر افندی برای سرو کباب جدید، گوشت کبابشده را بهجای سرو ساده، روی برشهای نان پیتا گذاشت و برای جذابیت بیشتر، سسی از گوجهفرنگی و کره ذوبشده به آن اضافه کرد. این ترکیب تازه و دلپذیر به سرعت میان مردم محبوب شد و به عنوان اسکندر کباب شناخته شد.
راز موفقیت این غذا در سادگی مواد اولیه و مهارت در ترکیب طعمها بود؛ چیزی که هنوز هم راز اصلی محبوبیت آن است.
بهترین روش سرو اسکندر کباب
علاوهبر عطر و طعم بینظیر، این غذا به دلیل نحوه سرو جذاب خود نیز معروف شده است. اگر دوست دارید طعم اصیل و فرهنگ غنی این غذا را تجربه کنید، حتما رستورانی را انتخاب کنید که به شیوه صحیح سرو کرده و مشابه رستورانهای استانبولی باشد.
استفاده از بشقاب مناسب
سرو اسکندر اصل ترکی اغلب در بشقاب بزرگ و تخت انجام میگیرد تا تمامی جزئیات و دورچین به خوبی کنار هم قرار گیرند. برخی از رستورانها برای حفظ اصالت این غذا، از ظروف مسی ترکیهای استفاده میکنند.
چیدمان نان پیتا زیر کباب
نان پیتا به قطعات کوچک تقسیم شده و با کره گرم میشود. این نانها باید کف بشقاب چیده شوند و به عنوان پایهای خوشطعم برای غذا عمل کنند.
اضافه کردن لایه گوشت دونر
گوشت دونر کباب شده، به صورت یکنواخت روی نان پیتا قرار میگیرد. البته این نکته را در نظر داشته باشید که گوشت باید کاملا داغ باشد تا بتواند در ترکیب با نان پیتا، طعم لذتبخشی به جای بگذارد.
افزودن سس گوجه فرنگی
هنگام سرو، معمولا سس گوجهفرنگی داغ را با قاشق روی گوشت میریزند و به طور مساوی همه قسمتهای گوشت را با این سس میپوشانند.
کره ذوب شده داغ
مهمترین قسمت سرو اسکندر کباب اضافه کردن کره داغ ذوب شده روی آن است. در ظرفی کوچک، کره حیوانی را روی حرارت ملایم ذوب میکنند و پس از قرارگیری تمامی محتواهای بشقاب، کره داغ را روی غذا میریزند. به این ترتیب عطر و طعم کره در همه پرس احساس میشود.
دورچین و تزئین غذا
برای دورچین اسکندر کباب معمولا از ماست محلی سرد و باکیفیت، فلفل سبز و گوجه فرنگی کباب شده استفاده میکنند. ترکیب این خوراکیها با غذای اصلی طعم بینظیری را ایجاد میکند. در بسیاری از رستورانها، کره داغ را هنگام سرو در مقابل مشتری روی بشقاب میریزند که صدا و منظره ایجاد شده تجربهای منحصربفرد رقم میزند.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله هم گفته شد، اسکندر کباب یکی از محبوبترین غذاهای ترک و یادآور فرهنگ این کشور است. اگر دوست دارید این غذا را در محیطی دنج و باطعم اصیل رستورانهای ترکیه نوش جان کنید، پیشنهاد ما بورسا کباب اوی است. بورسا کباب اوی اولین رستوران زنجیرهای خارجی در ایران با بهرهگیری از تیم آشپزی حرفهای و وجود شعب متنوع در سرتاسر ایران، میزبان علاقمندان به غذاهای ترکی است. برای مشاهده آدرس و شماره شعب وارد وبسایت شوید.